Tretthet og nedsatt motivasjon

Psykiske lidelser sliter, og stjeler ofte alle krefter. Tretthet, utslitthet, konsentrasjonsvansker, hukommelsesvansker o.s.v. er alle et resultat av psykiske lidelser.

Mangel på motivasjon kan enten være primær og uttrykkes som manglende interesse for ting, tilbaketrekning eller nedsatt aktivitet, eller sekundær, som en følge av andre symptomer på psykose.

Noen ganger undervurderer eller glemmer vi dette. Vi må da huske at vi ikke snakker om latskap eller manglende vilje. Oftest ligger det til grunn en bunnløs følelse av håpløshet, utslitthet, angst og en slags lammelse av evnen til å tenke klart. Dette betyr at vedkommende altfor ofte trekker seg tilbake fra familie, venner eller arbeidskolleger. De kan bli «dorske» og tilbringe hele dagen foran TV-skjermen eller med dataspill. Hverdagslige ting som å stå opp om morgenen eller ta oppvasken synes umulige.

Dette skaper ofte irritasjon og blir en påkjenning for andre. Når vi oppmuntrer noen til å stå opp og gjøre noe, er det viktig å huske på at oppførselen skyldes lidelsen og ikke latskap eller manglende tiltakslyst.