“Forvirret” tankegang

Under psykose blir hverdagstanker forvirrende og gir ikke skikkelig mening for utenforstående. Noen tror at andre påvirker tankene deres, at de kan påvirke andres tanker, eller at alle andre kan lese tankene deres.

sankkermedsegselv

Den greske filosofen Aristoteles sa en gang at det å tenke er å snakke med seg selv. Tankene er noe av det mest personlige vi har, men hvor kommer de fra? Dersom du sitter og tenker på noe og opplever at tanker plutselig faller deg inn, eller at du etter en tid sitter og tenker på ting som du «ikke hadde tenkt at du skulle tenke på». Hvor kommer disse tankene fra? Finnes det en slags produksjon av tanker som du ikke styrer eller som kommer fra en ukjent side av deg selv? Hvem tenker de tankene som plutselig dukker opp, er det «deg» eller en annen side av deg? Slike refleksjoner er helt naturlige og har opptatt filosofer i mange hundre år. Når man ikke er spesielt stresset og føler seg trygg på seg selv, sine egne følelser og har gode relasjoner til andre, vil slike refleksjoner ikke føre til spesielle bekymringer eller problemer.

Men når folk blir svært stresset eller opplever at de ikke har kontroll over egne «jeg-grenser» kan de begynne å fundere over disse tingene. Noen «stirrer» på sine egne tanker og får en rar opplevelse av de ikke er deres egne. Andre opplever at de har tanker som de ikke vil eller «kan» tenke, det kan være ekle tanker eller forbudte tanker om seksuelle eller voldelige ting som de ikke uten videre ønsker å tenke. Dersom man først begynner å få slike følelser rundt egen tenkning, er veien kort til å tenke at en har tanker som ikke er ens egne. Disse tankene kan man oppleve kommer fra andre mennesker eller fra Gud eller Djevelen. Noen opplever at andre stjeler eller setter inn tanker, og når slike opplevelser varer over tid, vil de ofte føre til etablering av systemer av vrangforestillinger som er med på å forklare de merkelige opplevelsene.

Disse tankeforstyrrelsene fører til at personen ofte får problemer med å snakke fornuftig, konsentrere seg, følge med i en samtale eller huske ting. Alle tankene er rotet sammen. Noen mennesker kan bli opptatt av en tanke, og dermed utelukke andre, eller av små detaljer slik at ting ikke blir sett som et hele.

Konsentrasjonsvanskene kan lett forklares ut fra at personen er engstelig, deprimert eller stresset av andre grunner.